Al het goede komt uit Canada. Dat is wat boud gesteld, maar als het gaat om Nouveau Cirque, het Nieuwe Circus, is het misschien niet eens zo overdreven. Want Flip Fabrique, een nieuwe loot aan de stam van succesvolle Canadese circustroupes als Cirque du Soleil, Cirque Éloïze et cetera, is er weer zo een. In 2011 werd Flip Fabrique opgericht door een club vrienden die hun sporen verdienden bij die twee topgezelschappen.

In Attrape-moi! (Vang mij op!) maken we kennis met dat grungy groepje, vijf mannen en een vrouw, dat elkaar in vakantiesferen ontmoet. Compleet met stortbui, slaapzak en klapstoeltjes. Dat die ook voor andere dingen dan zitten worden gebruikt, spreekt voor zich. Net zo is het muurtje van plusminus vier meter hoog niet zomaar een muurtje, maar begin- en eindpunt van opwindende trampowall-sprongen, die nu en dan worden gecombineerd met banquine om het nog spannender te maken. Met uiterste precisie vliegen de buitelaars soms door de kleine raampjes. En wie had gedacht dat je met een slaapzak ondersteboven over je heen kunt flikflakken?

Door dergelijke originele – en virtuoze! – elementen kreeg Attrape-moi! van de Volkskrant vier sterren, toen het in 2014 op festival Circo Circolo stond. Maar Flip Fabrique borduurt ook voort op klassieke circustechnieken. Diabolo, Russische balk, jongleren, een geweldige strapatenact en een staaltje hoelahoepen met de duizelingwekkende vaart van een wervelstorm bijvoorbeeld. En alles met een hedendaagse twist en afgewisseld met zang en dans.