Sidi Larbi Cherkaoui, hij is de jonge, internationale ster van de moderne dans op dit moment. Dagblad Trouw betitelt hem als “De wonderboy van het hedendaagse Europese danstheater.” Cherkaoui veroverde vorig seizoen de harten van de dansliefhebbers met de overdonderende productie ‘Myth’ en het intieme ‘Origine’.
Zijn inventieve choreografieën, waarin hij zijn fascinatie voor spiritualiteit en religie vormgeeft, excelleren in virtuoze dans, intelligent theater, rijke humor en ernst –omlijst door muzikale poëzie. Schijnbaar moeiteloos slaat deze Vlaams-Marokkaanse choreograaf een brug tussen uiteenlopende culturen, dansstijlen en -technieken. In ‘Sutra’ (teksten die de leer van Boeddha bevatten) werkt Sidi Larbi samen met zestien Shaolin monniken.
Zij zijn meesters in de Kung-Fu en afkomstig uit het Boeddhistische Shaolin Chan klooster in China. De Shaolin monniken, wereldberoemd om hun uitzonderlijke lichaamsbeheersing, kunnen zich door middel van hun spiritualiteit, kracht en gaven volledig identificeren met alle levende wezens in hun omgeving. Ze zijn in staat door te dringen tot de essentie van een tijger, kraanvogel of slang, of om energie te transformeren van koud naar warm of van yin naar yang. Het toneelbeeld is van de Britse kunstenaar Antony Gormley, de live uitgevoerde muziek is van de Poolse componist Szymon Brzóska.